Τάι Τσι, για αθλητές ,χορευτές και όχι μόνο.

Η ακόλουθη  λίστα περιλαμβάνει μερικά από τα ειδικά οφέλη που προσφέρει το Τάι Τσι σε όσους ασκούνται στη γιόγκα, τους  χορευτές και τους  αθλητές.
  *  Το Τάι Τσι εμποδίζει τους τραυματισμούς των αρθρώσεων, των μυών και της  σπονδυλικής στήλης και συνεπώς  επεκτείνει τη χρονική  περίοδο κορυφαίας απόδοσης ενός αθλητή και εμποδίζει ισόβιους τραυματισμούς ή τον πόνο. Το Τάι Τσι επιταχύνει την ανάρρωση από τραυματισμούς, έτσι ώστε να χάνουν λιγότερο χρόνο από την προπόνηση. Οι ήπιες κινήσεις  του Τάι Τσι φέρνουν περισσότερο αίμα στις τραυματισμένες περιοχές. ξεμπλοκάρουν την ενέργεια και βοηθούν στην ανανέωση των κατεστραμμένων μαλακών ιστών.
      * Το Τάι Τσι προσφέρει στους αθλητές περισσότερη επιμονή και συγκέντρωση. Για να γίνει κάποιος πραγματικά αποτελεσματικός στο Τάι Τσι ή σε οποιοδήποτε πολεμική  τέχνη,απαιτείται σκληρή δουλειά, πειθαρχία, ευφυΐα και επιμονή. Ακόμα και η εξάσκηση σε μια σύντομη φόρμα του Τάι Τσι δημιουργεί σταθερούς ρυθμούς στο σώμα και στον νου του αθλητή. Αυτή η συνήθεια διευκολύνει να κρατηθούν και οι άλλοι ρυθμοί που σχετίζονται με τη βασική εκπαίδευση και τις αθλητικές δεξιότητες, τόσο στη διάρκεια των αγώνων, όσο και στην ενδιάμεση περίοδο.
 *  Το Τάι Τσι αυξάνει την ταχύτητα, τα ανακλαστικά, τη δύναμη και την  αντοχή, αυξάνοντας τα αποθέματα του τσι, αναβαθμίζοντας και κάνοντας πιο αποτελεσματικό το νευρικό σύστημα. και τονώνοντας τους σωματικούς ιστούς. Με τις αδιόρατες αλλαγές και την πλήρη φόρτιση του οργανισμού σας θα μπορείτε να εκδηλώνετε καλύτερες αθλητικές ικανότητες.
 * Βελτιώνει τη λειτουργία του αριστερού και του δεξιού ημισφαιρίου του εγκεφάλου. Αυτό βελτιώνει τον συντονισμό χεριών-ματιών και τα γενικότερα ανακλαστικά ιδιαίτερα χρήσιμο στα αθλήματα που χρησιμοποιούν μπάλα και ρακέτα. Η εξάσκηση στο Τάι Τσι αυξάνει επίσης το φαινόμενο της επιβράδυνσης ή σταματήματος του χρόνου, που ο υψηλού επιπέδου αθλητισμός φαίνεται να δημιουργεί  κατά διαστήματα. Επίσης βελτιώνεται η περιφερειακή όραση, με αποτέλεσμα οι αθλητές να έχουν πιο οξεία αντίληψη του τι συμβαίνει γύρω τους.
  * Το Τάι Τσι χαλαρώνει και ανοίγει τις αρθρώσεις και τους συνδέσμους. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να τεντώνετε περισσότερο τα χέρια, χρήσιμο αν είστε μπασκετμπολίστες, ενώ δίνει στους χορευτές πιο όμορφες και ρευστές κινήσεις. Το άνοιγμα της άρθρωσης του ώμου αυξάνει τη δύναμη των παικτών που ρίχνουν τη μπάλα στο μπέιζμπολ.
   * Οι αργές κινήσεις του Τάι Τσι αυξάνουν τη διαύγεια και την ηρεμία του νου, και βοηθούν το κεντρικό νευρικό σύστημα να λειτουργεί πιο ομαλά και αποτελεσματικά. Αυτό βελτιώνει την αίσθηση του χρόνου και είναι χρήσιμο, για παράδειγμα στους μπασκετμπολίστας όταν βρίσκονται "μέσα στη ζώνη". Το Τάι Τσι βελτιώνει τη δύναμη και την ευαισθησία του πιασίματος. Το Τάι Τσι μειώνει την εσωτερική αντίσταση και αμφιβολία ώστε να μπορείτε να αλλάζετε τακτικές και στρατηγικές πιο εύκολα.Αυτό αυξάνει επίσης την ικανότητά σας να απελευθερώνετε ταχύτατα εκρηκτική δύναμη.
   * Η έμφαση που δίνει το Τάι Τσι στο ρευστό στρίψιμο τον γοφών και της μέσης βελτιώνει τη δύναμη, την ισορροπία και τη ρευστότητα των κινήσεων. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την αποφυγή τραυματισμών στις αρθρώσεις και βελτιώνει την ικανότητα να στρίβει κανείς απότομα από τα αριστερά στα δεξιά -πολύ σημαντικό για να βγάζει κάποιος δύναμη ή να παραπλανά τον αντίπαλο σε ανταγωνιστικά αθλήματα όπως το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο, οι πολεμικές τέχνες ή η πυγμαχία.
*  Αναπτύσσει τον συντονισμό όλου του σώματος μέσω μιας αρχής ενοποίησης, του κάτω και του πάνω μέρους του σώματος, που ονομάζεται οι έξι συνδυασμοί. Ο στόχος της αρχής αυτής είναι όλο το υλικό σώμα, το τσι και ο νους να κινούνται σαν μια ενιαία μονάδα, χωρίς να υπάρχει κάποιο τμήμα που να κινείται ανεξάρτητα.Αυτό είναι βασικό για υψηλή απόδοση στα σπορ και στον χορό.
Οι ακριβείς σωματικές ευθυγραμμίσεις εμποδίζουν το μπλοκάρισμα ή την απώλεια της ροής του τσι. Αυτό παράγει ιδιαίτερα αποτελεσματικές σωματομηχανικές ευθυγραμμίσεις που εμποδίζουν τους τραυματισμούς και σας επιτρέπουν να χρησιμοποιείτε όλη τη δύναμη του σώματος.
* Το Τάι Τσι αυξάνει την ταχύτητα και τη δύναμη της ενεργειακής κυκλοφορίας στα πόδια, πράγμα που τα κάνει πιο άνετα, επιδέξια και ελαστικά. Αυτό βελτιώνει τις συνολικές αντιδράσεις, τα ανακλαστικά, την ελαφρότητα και τη χάρη και είναι εξίσου πολύτιμο για δρομείς μικρών και μεγάλων αποστάσεων, χορευτές ,γυμναστές και ποδοσφαιριστές. Ριζώνει την ενέργειά σας στο έδαφος, δίνοντάς σας εξαιρετική σταθερότητα, ισορροπία και ευελιξία όταν κάνετε σκι ή σηκώνετε βάρη.
*  Οι μέθοδοι εσωτερικής απελευθέρωσης, μαλακώματος των μυών και μετακίνησης του τσι που προσφέρει το Τάι Τσι. θα δείξουν  σε όσους ασχολούνται με τη γιόγκα πώς να τεντώσουν ακόμα περισσότερο, χωρίς χρήση μυϊκής δύναμης ή σφιξίματος του σώματος.


Του Μπρους Φραντζή.    περιοδικό  Πολεμικές Τέχνες